VVD en CDA stellen vragen over Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is 935 hectare groot en ligt voor ruim 90% in de gemeente Amstelveen.

Het Amsterdamse Bos is 935 hectare groot en ligt voor ruim 90% in de gemeente Amstelveen. Alleen het meest zuidelijke deel (Schinkelbos) ligt in de gemeente Aalsmeer en een deel van het Amsterdamse Bos ten noorden van de Bosbaan (Polder Meerzicht en de Oeverlanden van de Nieuwe Meer) ligt in de gemeente Amsterdam.

Alle gemeentes in Nederland ontvangen jaarlijks een bedrag uit het Gemeentefonds van het Rijk. Om de bijdrage uit het Gemeentefonds per gemeente te bepalen gebruikt het Rijk een twintigtal maatstaven. Twee daarvan zijn de oppervlakte van het grondgebied buiten de kom en de oppervlakte buitenwater. Het ligt dus voor de hand te veronderstellen dat de gemeente Amstelveen via het Gemeentefonds geld ontvangt van het Rijk vanwege de ligging van het Amsterdamse Bos binnen haar gemeentegrenzen.

Omdat het Amsterdamse Bos voor het grootste deel eigendom is van de gemeente Amsterdam, betaalt de gemeente Amsterdam jaarlijks ruim 6 miljoen euro voor beheer en onderhoud van het Bos. De gemeente Amstelveen betaalt – hoewel uit onderzoek blijkt dat 35% van de bezoekers uit Amstelveen komt – niet mee aan onderhoud en beheer. In 2012 zal de gemeente Amstelveen dankzij inspanningen van wethouder Freek Ossel wel een eenmalige bijdrage doen van 1 miljoen euro.

De vraag die zich nu opwerpt is in hoeverre de bijdragen uit het gemeentefonds zouden veranderen voor de gemeenten Amsterdam en Amstelveen als het Amsterdamse Bos via een grenscorrectie geheel binnen de gemeente Amsterdam zou komen te liggen. Grenscorrecties komen regelmatig voor. Het deel van het Amsterdamse Bos ten zuiden van de A9 lag tot 2002 in de gemeente Aalsmeer en nu in de gemeente Amstelveen.

VVD-woordvoerder Daniel van der Ree en CDA gemeenteraadslid Lex van Drooge stelden de volgende schriftelijke vragen: 

  1. Hoeveel hectare van het Amsterdamse Bos liggen er in de respectieve gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer (incl. het bij het bos behorende water)?
  2. Welke maatstaven die de grootte van de gemeentefondsuitkeringen aan de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer bepalen, hebben betrekking op het Amsterdamse Bos?
  3. Met welk bedrag zou de jaarlijkse bijdrage uit het Gemeentefonds aan de gemeente Amsterdam verhoogd worden als het Amsterdamse Bos geheel binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Amsterdam zou vallen?