Verslag meeloopstagiair 3 HAVO

Het VVD-fractiebureau kreeg tussen 23 en 27 april versterking van meeloopstagiair Nathan Bierman uit 3 HAVO. Hij heeft een weekje meegelopen met de fractie en zich onder andere veel bezig gehouden met social media. Zijn bevindingen leest u hier.

Samenvatting verslag mast VVD

Inleiding

NathanDeze week heb ik met veel plezier stage gelopen op het Fractie Bureau van de VVD Amsterdam. Ik heb vooral hier meegelopen met de dagelijkse bezigheden; vergaderingen, social media en de gemeenteraad bijgewoond. Ik had er van te voren al veel zin in en het leek me leuk om te zien hoe alles werkt in het stadhuis. Want ik vroeg me af dat alles wat ik in de krant lees en op het nieuws zie ook echt zo is in het stadhuis.

social media

Deze week heb ik me veel bezig gehouden met social media zoals Twitter en Facebook. Ik heb vooral gekeken naar pagina’s van andere partijen en lijstjes gemaakt met de verschillen en wat er beter zou kunnen aan de VVD Pagina’s en Accounts. Ik heb ook een lijstje gemaakt met de hoeveelheid Twitter folowers elke gemeenteraad lid heeft. Ik heb ook onderzoek gedaan naar waar jongeren zich vooral voor interesseren betreffende de politiek. Ik heb dat gedaan door middel van een poll te plaatsen op www.scholieren.com. Deze poll heeft binnen één dag 1500 stemmen. Met behulp van Facebook grafieken heb ik ook gekeken of en hoe actuele gebeurtenissen invloed hadden op het totale bereik van mensen, het aantal pagina likes en artikel likes. Ik heb ook tips gegeven over het Facebook bereik te vergroten doormiddel van polls. Ook de manier van artikelen te posten heb ik gekeken en aangepast.

De gemeenteraad

De gemeenteraad was anders dan ik verwacht had. Ik had verwacht dat alles heel serieus was en dat iedereen de hele raad lang bleef zitten op hun plaats. In tegenstelling tot wat ik dacht was het heel rommelig, het ene moment was de zaal half leeg en het andere moment weer vol, er liepen ook constant mensen door de zaal.

De manier waarop de vergadering het wordt geleid was ook anders dan ik verwacht had, ik had verwacht dat iedereen gewoon mocht reageren en niet eerst naar voren moest lopen moest lopen en wachten tot de voorzitter van de raad toestemming geeft voor een interruptie.

Interviews

Lodewijk Asscher (Wethouder Onderwijs & jeugd)

Hoe vindt U het om wethouder te zijn?
Geweldig, het is een droombaan. Je ziet alle hoeken en gaten van Amsterdam.

Wordt U niet soms van gek van al die vergaderingen?
Meestal blijft het binnen beperking en probeer ik de vergaderingen zakelijk te houden. Soms zijn er wel stukken in de vergaderingen dat ik denk; kan dit even worden doorgespoeld?

Hoe bent U in de Politiek terecht gekomen?
Puur toeval, ik gaf les op een Universiteit. Toen de gemeenteraad kwam, heb ik een brief geschreven om me kandidaat te stellen. Ik wou er vroeger niet in, maar ik heb geen spijt van deze keuze.

Waar houdt u zich dagelijks vooral mij bezig?
Ik ben portefeuillehouder van: financiën, onderwijs en jeugd. Dagelijks houd ik mij hier vooral mij bezig.

Wat vindt U van de 1040-uren norm en de ophokuren?
Ik begrijp de leraren, maar 40 uur extra is ook weer niet zo veel. Natuurlijk vind ik dat de kwaliteit van het onderwijs belangrijker is dan de kwantiteit. De ophokuren vind ik vreselijk! Ik vind niet dat thuis hoort in het onderwijs.

Wat zou er volgens U beter kunnen in het onderwijs?
Er word te vaak over de positie van de leraren gedacht, dat is verkeerd. Wat ik liever zou hebben is dat er met regelmaat controleurs in de klassen komen en dat die dan gaan controleren hoe de lessen verlopen.

Op wat in het onderwijs mag er wel, en juist helemaal niet op bezuinigt worden als het aan u ligt?
In het college mag wel worden bezuinigd, maar in het basis- en voorgezetonderwijs zeker niet! Maar het basis- en voorgezetonderwijs gaat zeker niet meer geld krijgen.

Wat vindt u van de val van het kabinet?
Daar heb ik een beetje gemengde gevoelens over, enerzijds vind ik dit natuurlijk niet goed voor het land, anderzijds vond ik dit niet een kabinet om voor de juichen.

Heeft U ambitie om naar de landelijke politiek te gaan?
Nee, zeker niet. Ik ben een Amsterdammer en ik ben hier gekozen. Ik voel me hier ook thuis. Ik vind het wel leuk om af-en-toe mee te praten over de landelijke politiek.

Robert flos (Fractie voorzitter VVD)

Hoe bent U ik de politiek gekomen?
Via stadsdeel oud-west. Daar zat ik vanaf 1998 als deelraadslid. In de 2002 ben ik naar de gemeente raad gegaan.

Hoe is het om fractievoorzitter te zijn?
Hartstikke leuk. Ik ben 4 jaar lang raadslid geweest bij stadsdeel oud-west. Ik ging o.a. over verkeer. Nu ik fractievoorzitter ben hoef ik minder te lezen, maar ik ga nu wel over meerdere dingen.

Hoe ziet een doorsnee dag van u eruit?
Ik werk vier dagen per week. Ik begin dan om 9.15uur en werk dan tot 18.00. Ik moet dan veel mails beantwoorden. ’s Avonds ben ik ook nog veel met politiek bezig.

Wat vindt U van de val van het kabinet?
Zeer teleurstellend, de stilstand van het land is natuurlijk niet goed.

Wilde U vroeger ook de politiek in?
Ja, toen ik een jaar of 13 was had ik ook een soort politiek partijtje

Wordt u soms niet gek van al die vergaderingen?
Dat is een beetje 50/50. De grote vergaderingen, zoals de gemeenteraad, vind ik leuk. De kleinere vergaderingen zijn iets minder leuk.

 

Eberhard van der Laan (Burgemeester)

Hoe is het om burgemeester te zijn?
Het is geweldig om burgemeester van Amsterdam te zijn, de mooiste stad van de wereld.

Hoe ziet een doorsnee dag er van u uit?
De hele dag door vaak ook ‘s avonds heb ik afspraken. Ik ontvang mensen op gesprek of ik zit in vergadering.

Wordt U af en toe niet gek van al die vergaderingen?
Soms wel, maar meestal worden in vergaderingen zinvolle besluiten genomen die goed zijn voor de stad.

Wilde u vroeger ook al de politiek in?
Ja, ik heb altijd al politieke belangstelling gehad. Vanaf 1990 ben ik acht jaar lid geweest van de Amsterdamse gemeenteraad.

Ik heb begrepen dat U medewerker bent geweest van Jan Schaefer, had U toen ook al ambitie om burgemeester te worden?
Nee, ik wilde advocaat worden. Dat ben ik vijfentwintig jaar met veel plezier geweest. Toen het laatste kabinet Balkenende viel en burgemeester Cohen ontslag nam, heb ik gesolliciteerd naar het burgemeesterschap.

Hoe kijkt U naar de wedstrijd Ajax-Twente dit weekend?
Ik ga naar Enschede toe en misschien ben ik er dan wel getuige van dat Ajax kampioen wordt. Het wordt vast een spannende wedstrijd.

Hoe kijkt U naar de val van het kabinet?
Ik werd er compleet door verrast. Van harte hoop ik dat we snel weer een stabiele ragering krijgen.

Nawoord

Deze week vond ik een zeer leuke, leerzame week. Ik heb veel dingen gedaan en meegemaakt. De gemeenteraad heeft het meeste indruk op mij gemaakt. De verwachtingen die ik had op deze week waren heel anders dat het uiteindelijk was. Ik had verwacht dat het hier veel serieuzer was. In tegenstelling tot mijn verwachting was alles hier niet zo strikt en was het hier losser dan k verwacht had. Ik zou graag nog eens een keer een week willen meelopen met iets vergelijkbaars.