Interview met Robert Flos

Fractievoorzitter Robert Flos geeft in een interview met het Parool aan niet meer terug te zullen keren na de verkiezingen in 2014. Tevens blikt hij terug op door VVD Amsterdam bereikte resultaten. Lees hier het complete interview.

Fractievoorzitter Robert Flos geeft in een interview met het Parool aan niet meer terug te zullen keren na de verkiezingen in 2014. Tevens blikt hij terug op door VVD Amsterdam bereikte resultaten. Lees hier het complete interview.

U staat wel op de kandidatenlijst voor de VVD, maar heeft zelf gevraagd om een onverkiesbare plaats. Waarom?

“Ik zit bijna zestien jaar in de Amsterdamse politiek. Eerst vier jaar in de deelraad in Oud-West, en daarna twaalf jaar in de gemeenteraad. Nog niemand heeft me gezegd dat het tijd is om te gaan, maar ik vind dat anderen het nu moeten doen.”

De laatste jaren was u vooral met veiligheid bezig is. Was dat nodig?
“Ja. Zonder veiligheid geen vrijheid, en de vorige burgemeester deed er te weinig aan. Er is veel verbeterd, ik ben erg tevreden over Eberhard van der Laan, maar Amsterdam is nog altijd de onveiligste stad van het land.”

De afgelopen jaren lanceerde u het ene na het andere plannetje om de stad veiliger te maken.
“Daardoor wordt cameratoezicht flexibeler en in meer situaties ingezet en kunnen we meer preventief fouilleren.”
Soms ging u wel erg ver. Met u voorstel voor een capuchonverbod in de bus bijvoorbeeld, voor camera’s om verloedering tegen te gaan en voor billboards met gezochte criminelen.
“Dat vind ik niet. Het is aangetoond dat onveiligheid toeneemt als een buurt verloedert en grenzen niet worden gerespecteerd.”

Die andere voorstellen werden afgeserveerd door de raad. Losse Flossers, noemt oppositiepartij D66 ze.
“Het capuchonverbod was snel van tafel, maar er is nog een kans voor de billboards met boevenfoto’s. Rotterdam heeft het al gedaan, dus het kan. En de dreiging met plaatsing van billboards is vaak genoeg reden voor verdachten om zich toch te melden. Ik vind wel dat we het alleen moeten doen bij schokkende incidenten en als recherchewerk niets oplevert.”

Op de VVD-site omschrijft u Amsterdam als een ‘tolerante en vrijheidslievende stad’. Zijn al die maatregelen wel echt nodig?
“De stad is gediend bij het opsporen van zulke daders, die maken immers misbruik van vrijheid en tolerantie.”

Waar komt die drive vandaan? Voelt u zich zelf onveilig? Of uw omgeving?
“Nee. Maar ik ben ook groot en stevig, dat schrikt misschien af. Ik hoor het wel van anderen. Neem homogerelateerd geweld. Dat is minder in de media, maar volgens professionals is het nog steeds even erg. Nergens voelen mensen zich onveiliger dan hier.”

Toch zegt u dat veel dingen beter gaan. Hebben we dat te danken aan Van der Laan, of aan de VVD?
“Ik denk dat de burgemeester zonder onze steun veel minder had bereikt. Maar ik ben blij met de samenwerking met hem en de PvdA.”

Op het gebied van veiligheid kunt u het goed vinden met de PvdA, maar als fractievoorzitter heeft u ook op andere dossiers moeten samenwerken, ook met GroenLinks. Hoe ging dat?
“We hebben goed economisch beleid gemaakt en met GroenLinks werken we goed samen op onder meer cultuur en uitgaan. Maar er zijn ook verschillen. Neem wonen: wij willen wij af van erfpacht en willen meer huizen voor middeninkomens.”

Toen u nog in de oppositie zat, stond u bekend als de pitbull van de VVD. Sinds 2010 tapt u uit een ander vaatje.

“Die andere rol was wennen, maar de VVD heeft bewezen dat we kunnen samenwerken en toch het verschil maken. Het beste voorbeeld: we bezuinigen een half miljard, zonder dat de belastingen omhoog gaan.”

En na 2014?
“Als D66 zo groeit als de peilingen voorspellen, lijkt Paars me een logische optie. Maar we sluiten niemand uit, ook GroenLinks niet. Daarom verbaast het me dat hun nieuwe lijsttrekker ons wel uitsluit. Jammer.”

Samenwerken met D66 betekent wel forse botsingen op het gebied van veiligheid. En dan moet de VVD het doen zonder de partijpitbull.
“Collega Daniël van der Ree doet nu met mij veiligheid en doet dat prima. En op economie en wonen kunnen we het goed vinden met D66.”

Kan Robert Flos zonder de politiek? Of ambieert u nog een politieke functie? Als stadsdeelbestuurder misschien?
“Dat lijkt me leuk werk, maar ik zou de risee van de Amsterdamse politiek zijn. Ik heb met de VVD immers keihard gevochten om de stadsdelen af te schaffen of tenminste te laten afslanken. Ik wil inhoudelijk verder met veiligheid. Maar dit is geen definitief afscheid van de politiek.”

En kan de VVD zonder Robert Flos?
“Mag ik mijn grote voorbeeld Frits Bolkestein citeren? Het kerkhof ligt vol onmisbare mensen.”

 

Robert Flos werd geïnterviewd door Jasper Karman; het interview stond oorspronkelijk in het Parool van 17 juli 2013.