Laat verhuurders meehelpen in strijd tegen fraude

Door verhuurders geen inzage te gunnen in wie er op het adres van een verhuurde woning staan ingeschreven, werkt de huidige wetgeving adresfraude in de hand. VVD-woordvoerder Wonen Daniel van der Ree: “Huiseigenaren zouden het recht moeten hebben om te weten wie er op hun adres staan ingeschreven. Dit helpt ook bij het opsporen van frauduleuze praktijken.”

Er zijn talloze voorbeelden van fraude die worden gepleegd met inschrijvingen in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Zo bleek vorige week dat duizenden studenten onterecht te veel studiefinanciering ontvingen omdat zij illegaal op een ander adres als uitwonend stonden ingeschreven. Huiseigenaren die hun huis verhuren kunnen echter niet controleren wie precies op hun adres staat ingeschreven. “Op het moment dat verhuurders inzicht krijgen in wie er op het adres van een verhuurde woning staan ingeschreven, kan fraude makkelijker herkend en aangepakt worden. Dat kan nu slechts op een zeer omslachtige wijze die gepaard gaat met talloze administratieve handelingen en rompslomp.”, aldus Van der Ree.

De gegevens van huiseigenaren – inclusief hypotheekgegevens – zijn wel gewoon door iedereen bij het kadaster op te vragen. Daniel van der Ree: “De privacy wetgeving werkt hier één kant op. Huiseigenaren mogen niet weten wie er op hun adres staat ingeschreven, terwijl belangrijke informatie over hen wel openbaar is. Wat de VVD betreft moet hier verandering in komen en krijgen huiseigenaren inzage in wie er in hun eigendom woont en staat ingeschreven.” 

Lees hier de schriftelijke vragen.