Een bakkie doen bij... Samira Bouchibti

Het is 11.00 uur op een regenachtige zaterdagmorgen als ik aanbel bij het huis van duo-raadslid Samira. Ze is nog druk met het afhandelen van een telefoontje als ze me haar gezellige huis binnenlaat. "Het zijn echt tropenweken op dit moment." Aan de keukentafel met een kop thee valt je oog meteen op de enorme boekenkast die een hele wand van de woonkamer beslaat.

Samira Bouchibti is geboren in Marokko, maar groeide op in Haarlem. Sinds 2014 is ze duo-raadslid zorg, jeugdzorg, kunst & cultuur en diversiteit. Daarnaast werkt zij als beleids- en strategisch adviseur.

Maandag 13 maart bezoekt Sander Dekker Amsterdam met de ‘Bakkie doen’ – truck. De VVD is sinds vorig jaar actief met 'Bakkie doen’, een oer-Hollandse uitdrukking om even bij te praten of van gedachten te wisselen. In november heb je hier zelf ook aan mee gedaan.

"'Bakkie doen' vind ik heel belangrijk. Het is belangrijk om met mensen in gesprek te gaan over VVD-beleid. Niet alleen om hen te overtuigen met jouw ideeën om Amsterdam schoner en mooier te maken, maar ook om erachter te komen hoe Amsterdammers aankijken tegen bepaalde onderwerpen. Ik heb ook met iemand van GroenLinks gesproken, die ons Amsterdamse beleid op het gebied van drukte in de binnenstad erg onderstreept. Degene vond dat het niet druk genoeg kon zijn. Dit is juist goed voor de werkgelegenheid voor met name mbo'ers die juist door het toerisme aan de bak komen. Ook dat is leuk aan een 'Bakkie doen'."

Steeds minder mensen zijn lid van een politieke partij, zijn dit goede manieren om toch mensen te bereiken?

"Dit is zeker een leuke en goede manier om mensen te bereiken. De VVD is druk bezig om op verschillende manieren mensen aan zich te binden. Niet alleen door ‘Bakkie doen’, maar ook door het gebruik van sociale media. Bijvoorbeeld door als partij goed zichtbaar te zijn op sociale media. We moeten alles inzetten om burgers bij ons beleid te betrekken. Om ze te laten weten dat wij het verschil maken. We werken hard als fractie om het liberale verhaal in en buiten de raad te verspreiden." 

Eind vorig jaar ging Pechtold bij Pauw in gesprek met een aantal bezorgde en boze burgers, heb je de aflevering gezien?

"Helaas heb ik de aflevering niet gezien. Het probleem is vaak dat deze mensen als racist of gekkie worden weggezet. Alles begint bij het serieus nemen van deze mensen, naar ze luisteren en betrekken bij de samenleving en oplossingen. Als Amsterdamse volksvertegenwoordiger ben je er voor alle Amsterdammers en is het belangrijk altijd een luisterend oor te hebben, ook én juist bij de bakker, de slager, het restaurant en op het schoolplein."

Vorig jaar verscheen er een opinieartikel van jouw hand met de titel 'Ik hou van Holland', vanwaar de titel?

"Ik hou echt van dit land. Nederland is mijn land en ik wil een bijdrage leveren om ons land nog sterker, fijner, mooier en gezelliger te maken. Een land waar voor mij vrijheid en verantwoordelijkheid als belangrijkste waarden gelden. Dat is ook de reden dat ik me heb aangesloten bij de VVD. Maar het zijn ook de waarden die ik mijn dochter meegeef. We moeten uitkijken dat we vrijheid niet als vanzelfsprekend ervaren. Vrijheid is niet vrijblijvend. Iedereen draagt hiervoor verantwoordelijkheid."

Je bent zeer gedreven, wie zijn je grootste inspiratiebronnen?

"Ik ben door veel verschillende mensen geïnspireerd van Spinoza tot mijn docent en van mijn moeder tot Marja Ruigrok. En nog steeds zijn er mensen die ik tegen kom en mij een duwtje in de rug geven." 

Je gedrevenheid is ook terug te zien in de politiek, waar ben je het meest trots op?

"Ik ben er trots op dat het ons gelukt is de decentralisaties van de zorg en de jeugdzorg in goede banen te leiden. Dit was echt een enorme uitdaging omdat we hetzelfde moeten blijven doen met een stuk minder geld, maar Amsterdam doet het ontzettend goed. Daarnaast ben ik trots op het fonds voor kunst en cultuur dat is opgericht. Een onafhankelijk fonds dat beslist over de subsidies voor kunst en cultuur welke niet met de politiek is verweven, een zeer goede zaak."

De verkiezingscampagnes zijn in volle gang, alles wordt uit de kast gehaald, was is jouw advies?

"We mogen best wat trotser zijn op wat we bereikt hebben in Nederland. Natuurlijk moeten we ons best doen en blijven doen om het nog beter en mooier te maken. Kritiek hebben is goed, maar laten we vooral niet vergeten dat we goed onderwijs en goede zorg hebben en dat de economie weer groeit. Als je kritiek hebt of als er sprake is van tegenstellingen ga de discussie dan aan als weldenkend mens met gezond verstand op een beschaafde manier en zonder haat. Daar komen we een stuk verder mee!"